Moldovenii au prins gustul plasamentelor în băncile din străinătate. Soldul depozitelor respective s-a cifrat la 39,03 miliarde lei, în 2011, sau echivalentul a 47,5% din valoarea toatală a produsului intern brut, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Economiile concetăţenilor noştri în străinătate au crescut de la 25,1% din PIB-ul de 22,5 miliarde lei în anul 2002, la 48,5% din PIB-ul de 71,8% miliarde lei în 2010. Soldul cel mai mare al depozitelor bancare a fost înregistrat în 2009 cînd au avut o pondere de 53,3% din PIB-ul de 60,4 miliarde de lei. Datele instituţiei financiare internaţionale relevă că moldovenii şi-au plasat banii în băncile din străinătate prin intermediul cecurilor bancare, de călătorie, şi a certificatelor de depozit.
O parte din moldoveni nu se duc la muncă în străinătate ca să trimită bani acasă, ci pentru a economisi. Ei privesc remiterile ca pe o cheltuială și nu ca pe o investiție, iar dacă după o anumită perioadă se întorc în țară cu 60.000 de euro, de exemplu, îi folosesc pentru achiziția unui apartament.
Totodată, chiar dacă economiile în străinătate s-au redus cu peste cinci puncte procentuale în 2010, valoarea acestora în raport cu PIB-ul este destul de mare, ceea ce evidențiază slaba ofertă a băncilor din Republica Moldova. "Aceasta este un indiciu al faptului că piața externă a instrumentelor financiare este mai profitabilă, ceea ce ar trebui să ducă la o dinamizare a ofertelor bancare moldovenești", mai explică analiștii economici.
Pe de altă parte, ei sunt de părere că volumul mare al plasamentelor în străinătate se datorează și încrederii reduse în băncile moldovenești. "Doar în ultimii doi ani au falimentat două bănci, ceea ce a diminuat încrederea cetățenilor față de sistemul bancar autohton", consideră experții.